در بازار شلوغ این روزها با وجود رقبای قوی و سر سخت، راه اندازی کسب و کار کمی دشوارتر از قبل است. رقیبان موفق با ترکیب علم و تکنولوژی در کنار هم توانستهاند که بازار را از آن خود کنند و ورود به چنین بازاری اراده و عزم قوی میخواهد. یکی از مهمترین مراحلی که هر بیزنسی باید با موفقیت پشت سر بگذارد مرحله برندینگ است. اما به راستی مفهوم برندینگ چیست و اصلا به کار میآید؟ با byakbari.com همراه باشید تا به پاسخ این سوالات برسید و بتوانید با آگاهی قدم در راه بگذارید.
به فرایند مستمر تحقیق، توسعه و به کارگیری مجموعهای از ویژگیهای مرتبط به یک سازمان یا شرکت با هدف افزایش محبوبیت در ذهن و قلب مشتری، برندسازی یا برندینگ میگویند. به بیانی سادهتر برندسازی مرحلهای است که در آن باید کسب و کار خود را به مخاطبین هدف طوری معرفی کنید که در ذهن ها بماند و جایگاه خود را در بازار تثبیت کنید. در فرآیند برندینگ باید ارزشی را برای محصول یا خدمت خود خلق کنید. گاهی این اشتباه پیش میاید که برندینگ با تعریف آرم و برند یکی تلقی میشود در حالی که این دو مقوله با توجه به توضیحاتی که دادیم کاملا با هم متفاوت هستند.
استراتژیها و روشهای مختلفی برای برندینگ وجود دارد که در ادامه به بررسی ۷ مورد آن میپردازیم.
در این روش از برندینگ هدف، ارتقا نام سازمان یا شرکت است و باید این نام را در ذهن مخاطب ماندگار شود. هر شرکت با محصولات، نحوه برخورد با کارکنان و تامین کنندگان شناخته میشود. مجموعه این فعالیتها موجب شهرت و ماندگاری آن است. شرکتها و سازمانها باید هم مخاطبان هدف خود را شناسایی کنند و با آنها ارتباط درست و موثری داشته باشند و هم بر روی روش فروش، ارزشها و... کار کنند و شیوه منحصر به فردی برای خود را ایجاد کنند.
به این مثال دقت کنید. دو شرکت ماشین ساز تویوتا و استون مارتین است که هر دو شرکت یک ماشین با مشخصات و ویژگی های یکسان تولید کرده اند که نامها و قیمتهای متفاوتی دارند. ماشین سایون iQ توسط شرکت تویوتا و سیگنت توسط شرکت استون مارتین با قیمت های متفاوت به بازار عرضه شد. در حقیقت قیمت تمام شده این ماشین برای دو شرکت به یک اندازه بوده است پس علت این تفاوت قیمت چه بود؟ همه دنیا میدانند که شرکت تویوتا ماشینهای اقتصادی میسازد پس این شرکت مجبور شد قیمت پایینی روی این ماشین بگذارد تا تصویر برندش در ذهن مخاطب خراب نشود. از طرفی شرکت استون مارتین تولید کننده ماشینهای لوکس است و مجبور شد برای حفظ ظاهر شرکت و تصویری که مخاطب از آن در ذهن دارد، ماشین سیگنت را گرانتر از نمونه مشابه خود در شرکت تویوتا به فروش برساند.
همانطور که میبینید برای حفظ ارزش و تصویر ذهنی برند باید بازار را به خوبی بشناسید و طبق برنامه پیش بروید تا تصویر سازمان یا شرکت شما خدشهدار نشود.
در برندسازی شخصی ابتدا باید مشخص کنید که تمایل دارید با چه ویژگی ای شناخته شوید. سپس طبق این مشخصه به تبلیغات گسترده بپردازید. برندسازی شخصی با چهرههای مشهور مانند سیاستمداران، ورزشکاران، ستارههای سینما و اینفلوئنسرها در رسانههای اجتماعی گره خورده است. کسب و کارها با توجه به آرکیتایپ خود از شهرت این اشخاص برای رسیدن به موفقیت استفاده میکنند و از این طریق مشتریان جدیدی کسب میکنند.
منظورازآرکیتایپ، کهن الگویی است که برند شما برای خود انتخاب کرده است. این آرکیتایپ ها شامل یاغی (Rebel)، جادوگر (Magician)، قهرمان (Hero)، عاشق (lover)، دلقک (Jester)، همه پسند (Every Man)، مراقب (Nurturer)، حاکم (Ruler)، خالق (Creator)، معصوم (Innocent)، دانا (Sage)، جستجوگر (Explorer) هستند و هر یک تعریفی دارند که در این مطلب آنها را باز نخواهیم کرد.
برند Boring Company یکی از نمونههای بارز است که برای فروش بیشتر از فرد مشهوری استفاده کرد. این برند کلاههای بیسبال خود را توسط مدیر عامل تسلا، ایلان ماسک تبلیغ کرد. همانطور که انتظار میرفت او طرفدار بسیاری دارد که تقریباً هر محصولی را که تبلیغ میکند خریداری یا پشتیبانی میکنند. بعد از این تبلیغ، یک میلیون دلار کلاه به فروش رسید که رقم قابل توجهی بود.
برای اینکه محصول شما در بازار به خوبی معرفی شود باید از ذائقه مخاطبین خود آگاه باشید و خواستههای آنها را بدانید. البته نباید از رقبا غافل شوید و باید به فکر چشمانداز رقابتی هم باشید. آگاهی از این ۳ مولفه به شما کمک میکند تا استراتژی و نقشه درستی را برای کسب و کار خود در مرحله برندسازی انتخاب کنید.
یک مثال جالب از برندسازی محصول، کوکیهای Oreo است که در آمریکا طرفداران زیادی دارد. این شرکت برای توسعه سهم خود در بازار، صادراتش را به کشور هایی مانند هند و چین آغاز کرد اما با شکست روبرو شد چرا که با سلیقه مخاطبین هدف در این کشورها آشنا نبود. مثلا در کشور چین مشتریان از شیرینی بیش از حد کوکیها ناراضی بودند و قیمت هر بسته به نسبت تعداد کوکیها زیاد به نظر میرسید و به همین منظور چینیها از این محصول استقبال نکردند. این شرکت که متوجه این مشکلات شد فورا اقدام به اصلاح این موارد کرد و دوباره محصولاتش را روانه بازار چین کرد و این بار با استقبال روبرو شد. این شرکت اگر سلیقه و ذائقه مشتریان را شناسایی نمیکرد و خودش را با آن منطبق نمیکرد نمیتوانست در بازار جدید سهمی داشته باشد.
یکی از بزرگترین چالش هایی که هر کسب و کاری در هر زمینهای با آن روبرو است، ارائه دادن خدمات عالی به مشتریان است. با به روی کار آمدن کسب و کار اینترنتی و باز شدن کانالهای ارتباطی بیشتر، برندسازی خدمات پیچیدهتر شده است. اینکه بتوانید کیفیت خدمات خود را در تمامی این کانالها در حد عالی نگه دارید مستلزم صرف انرژی و زمان بیشتر است. این مدل ارائه خدمات ثابت در چندین کانال مختلف به خدمات مشتری همه کانالی مشهور است. خدمات با کیفیت منجر به کاهش میزان ریزش مشتری میشود و شرکت سریعتر رشد میکند.
برندسازی فرهنگی به دنبال ایجاد هویت و شهرت مشترک برای افرادی است که در یک مکان با ملیت خاص زندگی میکنند. برندسازی فرهنگی ارتباط نزدیکی با برندسازی جغرافیایی دارد. جغرافیای یک مکان بر فرهنگ مردم آن تأثیر میگذارد و فعالیتهای انسانی بر مکان تأثیر میگذارد. شرکتها میتوانند از برندسازی فرهنگی برای افزایش فروش استفاده کنند.
هدف از برندسازی جغرافیایی جذب افراد برای بازدید یا سرمایه گذاری در یک شرکت است که از لحاظ جغرافیایی در یک مکان هستند. در این نوع برندینگ تاکید بر موضوعات بومی و محلی به شدت بالا است. استفاده از تکنیکهای مارکتینگ و مرتبط به محل به شدت توصیه میشود. شهرها، مناطق و کشورها با استفاده از چیزهایی که آنها را از سایر مناطق متمایز میکند، مانند جاذبههای توریستی یا مناطق زیبای طبیعی، برندسازی جغرافیایی را انجام می دهند.
مثلا از برج ایفل برای برندسازی جغرافیایی استفاده می شود. این برج نماد ملی فرانسه است و بسیاری از مشاغل از تصویر برج ایفل برای معرفی خود به عنوان یک شرکت فرانسوی استفاده میکنند.
همچنین میتوانید برندسازی جغرافیایی را در سطح محلی نیز اعمال کنید. به عنوان مثال، بسیاری از تولیدکنندگان موفق مواد غذایی خدمات از مزرعه تا سفره را ارائه میدهند که به شدت به برندسازی جغرافیایی متکی است.
برخلاف سایر برندسازیها، برندینگ آنلاین مقوله وسیعی است که به همه انواع برندسازی که بسترشان اینترنت است، اشاره دارد. امروزه وب سایتها، بازاریابی جستجو، رسانههای اجتماعی، تجارت الکترونیک، بازاریابی ایمیلی و موارد دیگر به ساخت هویت برند آنلاین کمک میکند. در فرآیند برندسازی آنلاین همه چیز از مشتری شروع میشود و عوامل متعددی مانند سن، جنسیت، درآمد، تا تعداد تخمینی خرید را باید در نظر گرفت. کسب و کار شما باید تشخیص دهد که چگونه از این طریق مشتریان را جذب خود کند و تعامل با آنها را افزایش دهند.
اینکه بدانید مشتریان چه چیزی را جستجو میکنند، از چه دستگاههایی استفاده خواهند کرد و چه زمانی و با کدام شبکههای اجتماعی، وب سایتها و برنامهها، هر چند وقت یکبار درگیر خواهند شد، بسیار مهم است. البته دستیابی به این اطلاعات نیاز به تخصص دارد و کار آسانی نیست.
برندینگ آفلاین به نمایش کسب و کارها در خارج از فضای اینترنت میپردازد. مانند برندسازی آنلاین، برندسازی آفلاین هم میتواند انواع برندسازی شخصی، برندسازی محصول، برندسازی شرکتی و برندسازی فرهنگی و جغرافیایی را در بر بگیرد. بیلبوردها، تلویزیون، رادیو، بنرها و... مکان مناسبی برای نمایش کسب و کار شما هستند. هر گونه ناهماهنگی بین بازاریابی در بسترهای مختلف ممکن است تصویر برند شما را خراب کند و در نهایت بر بازگشت سرمایه (ROI) تأثیر منفی بگذارد. اگر برند شما در یک پلتفرم رسانه اجتماعی قولی میدهد، باید در یک تبلیغ تلویزیونی به آن قول پایبند باشد.
برندسازی هم مانند تمامی مراحل مربوط به کسب و کار ابزارها و کانالهایی دارد که شامل موارد زیر است:
ویدیوها همیشه تاثیر شگرفی در معرفی برند و محصولات شما دارند. سعی کنید از ویدیوهایی استفاده کنید که مخاطب را راهنمایی میکند تا محصولات شما را انتخاب کند. همچنین تیزرهای تبلیغاتی و ویدیوهای طنز همگی باعث بیشتر دیده شدن برند شما میشود.
در عصر حاضر مردم ساعتهای زیادی را در ترافیک سپری میکنند و میتوان از این فرصت برای گوش کردن استفاده کرد. مردم با گوش دادن انواع صوتها مانند پادکستها، راهنمای صوتی انتخاب محصول، تبلیغات رادیویی و ... می توانند پشت فرمان با شما و خدمات یا محصولاتتان آشنا شوند.
اینترنت و شبکههای اجتماعی مانند سایت، اینستاگرام، لینکدین، بنرهای تبلیغاتی و ... میتوانند مسیر بیزینس شما را عوض کنند و کسب و کارتان را به اوج برسانند.
همانطور که میدانید این روزها بازار تولید محتوا بسیار داغ است و اگر درست و موثر صورت بگیرد میتواند نتایج خوبی برایتان داشته باشد. بازاریابی محتوا شامل انواع رپورتاژها، محتواهای سایت، بروشور محصولات و ... میشود که همگی آنها به طریقی سعی دارند با ارائه محتوای ارزشمند ذهن مخاطب را درگیر کنند و روی آنها تاثیر بگذارند. البته ابزارهای دیگری هم وجود دارد که در این مطلب به همه آنها نمیپردازیم.
همانطور که از مفهوم برند و برندسازی بر میآید، برند دارایی ناملموس و ارزشمند سازمان است. برندینگ موفق باعث ماندگاری کسب و کارتان در ذهن مشتریان میشود. مشتریان جدید برند با ارزش را راحتتر میپذیرند. همچنین برندسازی موفق تقویت کننده و پشتیبان فعالیت بازاریابی است. برندسازی باعث تسهیل فرآیند خرید مشتری میشود و علاوه بر توسعه بازاریابی محصولات و خدمات، حس تعلق خاطر به مشتریان میدهد. برندینگ موفق، باعث تمایز کسب و کار شما با سایر رقبا میشود. هنگامی که برندسازی با برنامه و اصولی پیش برود دیگر مشتریان میدانند که چرا از برند مورد علاقهشان خرید میکنند و به هیچ وجه حاضر به ترک آن نخواهند بود. این امر موجب میشود تا آمار جذب مشتریان افزایش پیدا کنند. زمانی که مشتریان به شما اعتماد کنند بدون گرفتن پول، شروع به تبلیغات دهان به دهان میکنند و به دیگران محصول و خدمت شما را توصیه میکنند. همچنین منابع انسانی شما از کار کردن برای یک برند موفق احساس خوشایندی پیدا میکنند و با تعهد و آرامش بیشتر کار میکنند.
در این مطلب از مفهوم برندینگ و انواع و ابزارهای آن صحبت کردیم. اما باید بدانید که پروسه برندینگ و موفقیت در آن کار بسیار پیچیدهای است و حتما نیاز است از افراد متخصص کمک بگیرید.