در بازار قسمتهای کوچکی وجود دارن که شرکتهای بزرگ نتونستن یا نخواستن نیاز اون قسمتها رو برطرف کنن؛ یا محصول مناسبی به اون بخشها اختصاص بدن، اون بخشها به نیچ مارکت یا گوشههای دنج بازار معروف هستن.
نیچ مارکتینگ در لغت به معنای گوشهیابی دربازار ، بازاریابی گوشهای، بازاریابی دنج، میکرو مارکتینگ، بازاریابی جا ویژه یا بازاریابی خرد است.
حین ورود به یک بازار بزرگ و مواجهه با رقبای بسیار قوی، نیچ مارکت به کمکتون میاد. چون شرکتهای بزرگ به بازار هدف و موارد مهم در نیچ مارکت اهمیتی ندادن یا اینکه احیانا از دستشون در رفته. الگوی نیچ مارکت یعنی درنظر گرفتن تقاضا، در این الگو ما برای بهتر شناختن مشتریها از خریدارها یا مشتریانی که پتانسیل تبدیل شدن به خریدار رو دارن نظرسنجی و نیازشون رو شناسایی میکنیم. بعد از اون درصدد رفع اون نیاز برمیایم و محصول یا خدمات مختص به اون رو طراحی و در اختیار مخاطب قرار میدیم.
درسته ما نمیتونیم صددرصد جامعه رو از محصولمون راضی نگه داریم، اما تمرکز روی بازار هدف کوچکتر به ما این شانس رو میده که بتونیم توی رقابت با دیگران پیروز بشیم و مشتریان وفادار بسازیم.
تا اینجا فهمیدیم که نیچ مارکت یعنی درنظر گرفتن زیرمجموعههای یک بازار بزرگ که توسط بازاریابان نیچ کشف یا خلق میشه. عامل موفقیت در نیچ مارکت تخصصگراییه. چون توسط این تخصص نیاز لایههای کشف نشدهی کسب و کارهای بزرگ، شناسایی و با اقدامات خاص برطرف میشه.
به طور کلی مزایای نیچ مارکتینگ به بخشهای زیر تقسیم میشه:
سهولت در جذب مشتریان ثابت
شناسایی راحتتر نیاز مشتریان
کاهش هزینه تبلیغات
مشخص بودن بازار هدف
بینیازی از رقابت با شرکتهای بزرگ
کمشدن ریسک شروع کار نسبت به بازارهای کلی
شرکتهای بزرگ به واسطهی صرف هزینههای کلان و زمان بیشتر روی بخشهای کوچک بازار تمرکز نمیکنن، همین دلیل نشون میده که رقبای کمی سر راهمون قرار گرفتن و شانسمون برای موفقیت زیاده.
مشتریان محدود مساوی است با کم شدن هزینههای بازاریابی
بازار هدف کوچکتر و مشتریان محدود، کارمون رو برای شناسایی مشتری راحت تر میکنه؛ این امر باعث میشه نیازهای مشتریها رو بهتر و زودتر شناسایی و برطرف کنیم. مشتری به دنبال اینه که درکش کنین و وقتی شما مدام به اون و نیازش پاسخ بدین و دنبال رفع دغدغههاش باشین، به شما حس اعتماد و وفاداری پیدا میکنه. تمام اینها به برند شدنتون در تولید یک محصول خاص سرعت میده.
به صورت کلی در متن به مراحل نیچ مارکت اشاره شده اما اگر بخوایم به طور دقیقتر توضیح بدیم باید بگیم که توی مرحلهی اول نیچ مارکت قبل از هر کاری، قسمتی از بازار که دست نخورده باقیمونده و نیاز مشتری رو بیپاسخ گذاشتهُ، شناسایی میشه و در مرحلهی دوم، تحقیقات گستردهای برای شناسایی مخاطب هدف و نیازهایش صورت میگیره.
در مرحله سوم، طبق نتایج به دست اومده، برای رسیدن به هدف برنامهریزی میشه.
مرحله چهارم، با تحقیق بیشتر باید ببینیم که آیا تحقق ایدههامون امکان پذیر هست یا نه.
در مرحله پنجم، براساس نیاز و سلایق مخاطب محصول طراحی میکنیم.
توی مرحله ششم، باید نسبت به شناختمون از مخاطب، پلتفرم مناسبی رو برای تبلیغات پیدا کنیم
در مرحله هفتم که مرحلهی آخره، بعد از اجرای مراحل قبل، باید مرتب بازار رو زیر نظر بگیریم؛ اول از همه برای اینکه خیالمون راحت باشه استراتژیهایی که داشتیم درست هستن یا نه و بعد شناسایی فرصتها و تهدیدهای بازار.
و در آخر
در کسب و کار دیجیتالی نیچ مارکتینگ میتونه به بهبود سئوی شما کمک کنه. به این شکل که شما روی چند کلمه کلیدی مرتبط با حوزهی فعالیتتون تمرکز میکنین و همین مسئله به افزایش رتبه شما در موتورهای جست و جو کمک میکنه و باعث افزایش ترافیک سایت و خرید از شما میشه.