کسب و کارهای نو پا معمولا برای انتخاب و طراحی استراتژی خود دچار سردرگمی می شوند و نمی دانند باید از کجا شروع کنند. طراحی درست و اصولی یک چارچوب کلی موجب صعود و موفقیت روز افزون کسب و کار ها می شود. به همین منظور در این مطلب سعی داریم که باید ها و نباید های انتخاب استراتژی درست را مطرح کنیم. پس اگر هنوز برای کسب و کار خود استراتژی مشخصی را انتخاب نکرده اید و یا بین گزینه های متفاوت مردد هستید با ما همراه باشید چرا که این نکات به شکل گیری استراتژی و موفقیت کسب و کار شما کمک می کند.
اولین مسئله ای که باید برای طراحی یک استراتژی اصولی در نظر گرفته شود، هدف کسب و کار است. معمولا کسب و کارهایی که هدف مشخص و از پیش تعیین شده ای ندارند نمی توانند استراتژی مناسبی را طراحی کنند. بهتر است قبل از هر اقدامی به انتخاب هدف اصلی بیزینس خود را بپردازید. مثلا اینکه هدف، مشتریان جدید است و یا ایجاد تعامل بیشتر با مشتریان قدیمی مسئله مهمی است که باید برای هر یک از آنها جواب درستی داشته باشید. البته بهتر است با ابزار تجزیه و تحلیل هوشمند آشنایی کافی داشته باشید تا بتوانید در راه رسیدن به اهدافتان از آنها استفاده کنید.
در عصر حاضر نمی توان از پتانسیل و سهم بازار آنلاین برای فروش و سود بیشتر چشم پوشی کرد. به همین منظور نیاز است تا با مخاطب هدف، مشتریان و رقبای خود در این حوزه آشنایی لازم را پیدا کنید. برای آشنایی، تجزیه و تحلیل بهتر رفتار مخاطبین و رقبا ابزار ها و استراتژی های مختلفی موجود است که کار را آسان تر می کند. مثلا برای بهتر دیده شدن در اکثر پلتفرم ها، نیاز است تا کلمات کلیدی مناسب کسب و کار خود را بیابید. برای یافتن این کلمات کلیدی می توان از برنامه هایی مانند Google Keyword Planner است. البته برنامه ها و اپلیکیشن های مشابهی برای این امر وجود دارد که هر یک مزایا و معایب خود را دارند و در این مطلب کوتاه، بررسی نمی شوند.
اگر رقبای خود را نمی شناسید و از ابزارهای مناسب برای تجزیه و تحلیل رفتار آنها استفاده نمی کنید باید گفت که سهم خود را از بازار هدف از دست داده اید. باید بدانید که هر چه بیشتر به رقبا و الگوریتم رفتاری آنها تسلط داشته باشید می توانید شاهد پیشرفت چشمگیری در حوزه فعالیت خود باشید.
ارزش پیشنهادی یکی از اجزا مدل کسب و کار است که پل ارتباطی بین نیازهای مشتریان و ویژگیهای کسب و کار و محصولاتتان است . به عبارت دیگر ارزش پیشنهادی دو سمت کسب و کار یعنی مشتری و محصول را به هم ربط می دهد. ارزش پیشنهادی به مشتریان شما این امکان را می دهد تا بدانند چرا از میان رقبا و کسب و کار های مختلف باید به شما اعتماد کنند و شما را انتخاب کنند. شما با داشتن یک ارزش پیشنهادی مناسب به مشتریان خود به صورت شفاف اعلام می کنید که با انتخاب شما و محصولاتتان چه سود و منفعتی را دریافت می کنند که در صورت انتخاب سایر رقبا، از آن بی بهره می مانند.
معمولا برای شناخت و آنالیز رفتار مشتریان از ابزار هایی مانند Google Analytics و برنامه های مشابه استفاده می شود. اما باید بدانید که این برنامه ها تنها مجموعه از آمار و ارقامی را نشان می دهند که هیچ ارتباطی با حس و حال مشتریان و نظر واقعی آنها راجع به محصولات و یا خدمات شما ندارد و آماری از انها در اختیارتان قرار نمی دهد. با توجه به این نکته بهتر است در کنار این ابزارها از برنامه هایی که بازخورد واقعی کاربران را نشان می دهد و نظراتشان را بررسی می کند هم استفاده کنید.
امروزه امور بازاریابی دیجیتال به صورت گروهی و گسترده صورت می گیرد و به همین منظور نیاز است تا تمام اجزا یک کسب و کار به صورت هماهنگ و یکپارچه کار را پیش ببرند. این یکپارچگی موجب می شود تا نیروی انسانی، تسهیلات، تجهیزات و سایر منابع و فرآیندها در یک سو حرکت کنند و نتیجه مطلوب حاصل گردد.
برای اینکار بهتر است یک شیوه نامه مدون و اصولی طراحی شود تا تمامی اجزاازان تبعیت کنند وفرآیندهای مختلف ،به صورت بهینه وسازمان یافته صورت گیرد.
یکی دیگر از مشکلاتی که کسب و کارهای نو پا با آن مواجه هستند نداشتن بودجه و منابع انسانی متخصص است. بهتر است با برنامه ریزی دقیق برای بودجه و استفاده از رویکرد های مختلف مانند رویکرد مبتنی بر منابع انسانی، رویکرد رفتاری و رویکرد سیستم سایبرنتیک در مدیریت منابع انسانی این مشکل را سازماندهی کنید و برای ارتقا سطح دانش و آگاهی نیرو های انسانی از دوره های آموزشی غافل نشوید.
ممکن است بودجه کافی برای شروع و یا ادامه کار در اختیار داشته باشید اما با صرف هزینه های اضافی مانند خرید ابزار های مشابه و یا نمایندگی های متعدد بازاریابی آنلاین، بخشی از سرمایه خود را در انجام امور تکراری و بدون بازده از دست بدهید. پس بهتر است در طراحی استراتژی خود به این نکته هم دقت کنید تا دچار خسارت نشوید. البته همانطور که گفته شد یکی از دلایل اصلی طراحی یک استراتژی، ایجاد یک چارچوب مشخص برای برنامه ریزی، مدیریت و بهینه سازی کانال ها و پلتفرم های دیجیتالی است تا از این تکرارها و هدر رفت منابع جلوگیری شود.
همه شرکت های بزرگ دنیا از جمله گوگل، آمازون، دل و ... سعی دارند تا همواره به روز باشند و نیاز مخاطب را با توجه به شرایط بر طرف کنند. نیاز سنجی و هماهنگ بودن با نیاز های مخاطب هدف، می تواند شما را نسبت به سایر رقبا متمایز سازد و سهم شما را در بازار افزایش دهد. همچنین این امر موجب رضایت مشتریان فعلی شده و مخاطبان جدیدی را هم به جمع مشتریان تان اضافه کند.
هر کسب و کار آنلاینی بسترهای مختلفی مانند وب سایت، صفحه اینستاگرام، کانال های مختلف و... دارد که متخصصان کار آزموده ای در اداره آنها مشارکت می کنند. ارزیابی عملکرد این متخصصین یکی دیگر از روش هایی است که موجب افزایش بازدهی و سود بیشتر کسب و کار شما می شود. بهتر است علاوه بر نظارت های معمول مانند بررسی میزان تعهد به زمان کاری و بازدهی مناسب در ساعات کاری و... به ارزیابی تیم های متخصص در بازه های زمانی مشخص بپردازید و طی دوره ها و آموزش های مختلف سطح تخصص آنها را ارتقا دهید تا شاهد پیشرفت کل مجموعه خود باشید.
برای انتخاب استراتژی و ساختن یک چارچوب درست برای کسب و کارتان باید فاکتورهای متعددی را در نظر بگیرید که در اینجا به اجمال به ۱۰ مورد از آنها اشاره شد. امیدواریم با رعایت این نکات کلیدی، بتوانید آگاهی لازم برای قدم برداشتن در این زمینه را پیدا کنید و استراتژی مناسبی را برای کسب و کار خود طراحی کنید.
بسیار مفید و کاربردی