هر کاری راه و روش خاص خود را دارد و از قبل باید برای آن تحقیق و برنامه ریزی کرد. راه اندازی یک کسب و کار مستقل نیز از این قاعده مستثنا نیست و باید قبل از اقدام به هرکاری برنامه ریزی کنید و طبق برنامه پیش بروید. در این مطلب تمامی مراحل لازم برای راه اندازی کسب و کار را بررسی میکنیم، پس تا انتهای این مطلب با آکادمی اکبری همراه باشید.
منظور از کسب و کار، شرکت یا نهادی است که به کارهای تجاری، صنعتی و یا خدماتی میپردازد. سود حاصله از کسب و کارها میتواند فقط در انحصار صاحبان آن باشد اما نهادهایی هستند که برای فعالیتهای خود هزینهای دریافت نمیکنند. در ادامه انواع مدلهای کسب و کار را بررسی میکنیم.
از نگاه جهانی کسب و کارها به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که در اینجا به آنها اشاره میکنیم.
همانطور که از نام این مدل از کسب و کار پیداست مالکیت آن در انحصار یک فرد است. این نوع کسب و کار ساختار پیچیدهای ندارد اما از کمترین حمایتها برخوردار است و نمیتواند به بازارهایی مانند بورس وارد شود و جذب سرمایه کند. وظیفه صاحب کسب و کار بسیار سنگین است و تمامی عواقب و مخارج بر عهده او میباشد. اگر فردی در خود توانایی این را میبیند که بر تمامی امور نظارت کامل داشته باشد و همه مسائل را به تنهایی حل و فصل کند، این مدل، انتخاب مناسبی است، چرا که در نهایت تمامی سود حاصله از معاملات مستقیما به این فرد تعلق میگیرد.
در این مدل از کسب و کار دو یا چند نفر با مشارکت یکدیگر اقدام به احداث یک شرکت میکنند و تمامی امور میان آنها تقسیم میشود. این مدل مزایا و معایب خود را دارد اگرچه که انعطاف پذیری آن بالا است اما ریسک شکست خوردن هم در آن بیشتر است. مدل کسب و کار مشارکتی به دو بخش مشارکت عمومی و مشارکت محدود تقسیم میشود. در مشارکت عمومی هر شریک به صورت نامحدود میتواند اقداماتی را انجام دهد اما مسئولیت هر اقدامی که در شرکت صورت میگیرد به عهده تمامی شرکا میباشد. در مدل مشارکت محدود مسئولیتها از قبل تعیین میشود و محدودیت عملکرد در هر بخش وجود دارد و افراد از لحاظ حقوقی مسئول بدهی و اقدامات سایر شرکا نیستند. البته کسب و کارهای محدودی میتوانند از این شیوه استفاده کنند و مشاغل خاص مانند حسابداران و وکلا عموما از این مدل استفاده میکنند.
این شرکتها به LLC معروف هستند که مخفف عبارت Limited Liability Company است و به آنها شرکت با مسئولیت محدود میگویند. مالکیت در این مدل از شرکتها از آن یک یا دو نفر است. این افراد تا زمانی که مدیر بازرگانی نداشته باشند از لحاظ بازرگانی مسئولیتهای محدود و برابری دارند.
شرکتهایی که به هر روشی به مردم خدمت رسانی میکنند و در ازای آن مبلغی دریافت نمیکنند به مدل غیر انتفاعی یا Non-profit organization معروف هستند. این موسسات سهام ندارند و معاف از مالیات هستند. افرادی که در این موسسات مشغول به کار هستند یا هیچ دریافتیای ندارند و یا یک حقوق مشخص و محدود دریافت میکنند.
در ادامه به بررسی مراحل مختلف برای شروع یک کسب و کار میپردازیم.
در این مرحله باید بازار و پتانسیلهای آن را تجزیه و تحلیل کنید. ایده خود را در نظر داشته باشید و ببینید که آیا امکان اجرای آن در بازار فعلی وجود دارد؟ بعد از بررسی بازار باید به سراغ مخاطبین هدف خود بروید و مشخص کنید که دقیقا چه قشری خریداران اصلی محصولات شما هستند. به این روش تقسیم بندی بازار میگویند. در تقسیم بندی بازار، از طریق اطلاعاتی مانند مشخصات دموگرافیک، مشخصات جغرافیایی، مشخصات فیرموگرافی، مشخصات رفتاری، مشخصات روان شناختی، مشخصات فنی تقسیم بندی صورت میگیرد و این در این تقسیم بندی بازار به سگمنتهای کوچک تبدیل میشود که میتوان از میان آن مخاطب اصلی را پیدا کرد.
برای طراحی استراتژی نیاز است تا اهداف کسب و کار خود را در بلند مدت و کوتاه مدت مشخص کنید تا طبق آن برنامهای جامع ترسیم کنید. به عنوان مثال اگر قرار است در بستر اینستاگرام کسب و کار خود را راه بیاندازید باید تمامی نکات از ساخت یک اکانت حرفهای تا لوگو و رنگهای به کار رفته در کاور پستها را در نظر بگیرید و از قبل برای آن برنامه ریزی کنید. البته طراحی یک استراتژی کلی به این آسانی نیست و باید همه جوانب در آن لحاظ شود. برای طراحی یک استراتژی درست میتوانید از متخصصین تیم ما کمک بگیرید تا با برنامه دقیق و اصولی کسب و کار خود را استارت بزنید.
بودجه بندی و برنامه ریزی برای منابع مالی یکی از مهمترین مراحلی است که نیاز به برنامه ریزی دقیق و حساب شده دارد. با بودجه بندی میتوانید سود شرکت را تخمین بزنید و جلوی هزینههای اضافی را بگیرید چرا که بودجه بندی با کنترل دقیق صورت میگیرد و این اطمینان حاصل میشود که منابع مالی شما در جای درست خرج میشوند. با بودجه بندی میتوانید به اولویتهای خود پی ببرید و آنها را در صدر امور قرار دهید.
هر کسب و کاری نیاز به یک محل برای استقرار و انجام امور دارد حتی اگر کسب و کاری خانگی باشد باید گوشهای ثابت از خانه را برای خود مشخص کند. بنابراین طبیعی است که اگر به کسب و کار بزرگتری فکر میکنید باید برای تامین مکان آن نیز کاری کنید. مکان یابی با توجه به نوع فعالیت شما یکی از فاکتورهای اصلی در موفقیت است. مثلا اگر قصد دارید مغازهای اجاره کنید باید به محل آن از لحاظ دسترسی و امنیت و... دقت کنید و بهترین گزینه را انتخاب کنید. اگر کسب و کار سنتی دارید باید به مواردی مانند دکوراسیون و چیدمان ویترین و... نیز توجه کنید. البته در حال حاضر کسب و کارها تمایل به کار آنلاین دارند و وب سایتها و صفحات اینستاگرامی حکم مغازه، پس همه مواردی که از لحاظ بصری برای مغازه رعایت میشود نیز باید در طراحی وب سایت و صفحهها رعایت شود. اولین چیزی که در کسب و کار آنلاین به چشم مخاطب میآید ظاهر و نظم بصری است و باید حتما برای آن برنامه ریزی کنید.
حال که از ماهیت و ساختار کسب و کار خود مطمئن شدید باید به سراغ انتخاب نام برای آن بروید. نام برند شما بخش عظیمی از هویت آن است و باید طوری انتخاب شود که در یادها بماند. به همین منظور بهتر است از انتخاب نامهای بلند و سخت خوان پرهیز کنید. برای ثبت برند قوانینی وجود دارد که شامل نام آن نیز میشود پس قبل از انتخاب نام این قوانین را مطالعه کنید تا بعدا دچار مشکل نشوید.
در انتخاب لوگو هنگام سفارش باید از گرافیست بخواهید تا مواردی همچون خوانا بودن، سنخیت داشتن با حوزه کاری، معنا دار بودن، رنگ مناسب و... را لحاظ کند. لوگو باید در عین سادگی زیبا و با مفهوم باشد و اگر داستانی پشت آرم شما باشد آن را جذابتر خواهد کرد.
برای اینکه کلیه حقوق مادی و معنوی کسب و کار شما حفظ شود نیاز است تا آن را به صورت رسمی ثبت کنید. روند ثبت شرکت کمی طولانی است و باید مراحل اداری آن را صبورانه طی کنید. بهتر است قوانینی که به شما ابلاغ میشود را به خوبی مطالعه کنید و در زمان اجرا طبق آنها عمل کنید. ثبت برند میتواند توسط شما و یا شرکتهایی که این خدمات را ارائه میدهند، صورت بگیرد. همچنین در این مرحله لازم است تمامی مجوزها را برای فعالیت دائم اخذ کنید چرا که بدون این مجوزها در آینده با مشکلاتی مواجه خواهید شد. البته تیم آکادمی اکبری میتواند این مسیر را برای شما کوتاهتر کند. کافیاست با تیم ما در تماس باشید تا شما را در این مسیر همراهی کند.
در هنگام ثبت کسب و کار نیاز است تا یک حساب اختصاصی برای خود در نظر بگیرد و ان را ثبت کنید. از سوی نهادهای دولتی بر روی این حساب نظارت مالیاتی صورت میگیرد و زمان تحویل اظهارنامه مالیاتی تراکنشهای این حساب مورد بررسی قرار میگیرد.
طراحی و افتتاح یک سایت گام بعدی است که برای همه کسب و کارها الزامی نیست اما با توجه به پیشرفت تکنولوژی و استقبال از خرید آنلاین بهتر است از این بستر برای سود بیشتر استفاده کنید. وب سایت در دنیای دیجیتال حکم شناسنامه را دارد که در آن اهداف، نوع فعالیت، اسامی صاحبان کسب و کار، معرفی دقیق محصولات و... مشخص است و حس اعتماد را در مخاطبان ایجاد میکند.
بهتر است برای احداث سایت از متخصصین در این زمینه استفاده کنید و از قبل راجع به مواردی همچون ظاهر سایت، هاست مناسب، آپ تایم، امنیت داده و غیره تحقیقات لازم را انجام دهید تا بدانید که دقیقا باید چه مواردی را از طراح سایت خود طلب کنید و با چشمانی باز پیش بروید.
بعد از طی مراحل بالا، نوبت به مرحله شیرین افتتاح میرسد. اگر قصد شما باز کردن فروشگاه و یا مغازه است بهتر است برای روز افتتاحیه مراسمی در نظر بگیرید و جشن مفصلی ترتیب دهید. اگر آغاز فعالیت شما در بستر آنلاین است میتوانید با تخفیف به مناسبت افتتاحیه اولین گام برای تبلیغات را بر دارید. باید بدانید که این شروع ماجرا است و لازم است در طول مدت فعالیت خود، کارهایی برای حفظ و رشد بیزینس انجام دهید.
بعد از افتتاح کسب و کار باید بدانید که در سالهای اولیه ممکن است به سود مطلوب خود دست پیدا نکنید اما نباید دلسرد شوید چرا که این روند تا حدودی طبیعی است. تبلیغات یکی از راههای رشد است که بهتر است این کار را به آژانسهای تبلیغاتی بسپارید. مشاورین کسب و کار ما نیز در خدمت شما هستند تا با کمپینهای تبلیغاتی موثر، شما را در پروسه تبلیغات حمایت و همراهی کنند.
یکی دیگر از روشهای رشد و ترقی در کسب و کار، شبکه سازی (Business Networking) است. در فرایند شبکه سازی شما باید روابط تجاری خود را تقویت کنید. شبکه سازی این امکان را فراهم میکند تا بتوانید با ایدههای تازه مواجه شوید و تبادل اطلاعات انجام دهید. همچنین اگر شبکه سازی قوی صورت بگیرد شهرت و موقعیت شما به سطح بالاتری میرسد و فرصتهای تازه برای برند شما مهیا میشود. دقت کنید که اندازه و وسعت شبکه، ارتباطی با موفقیت شما ندارد و کیفیت حرف اول را میزند. با شرکت در سمینارها، همایشها و نمایشگاهها مربوط به حوزه کاری خود، میتوانید شبکه ارتباطی خود را گسترش دهید. تیم کسب و کار آکادمی اکبری در هر ماه اقدام به برگزاری دورهمیهایی میکند تا افراد به راحتی بتوانند شبکهسازی کنند و در جمعی دوستانه و کاری با یکدیگر آشنا شوند. توصیهی ما به شما شرکت در این دورهمیها جهت گسترش این دایره ارتباطی است.
در این مطلب از مفهوم کسب و کار و انواع مدلهای آن گفتیم و مراحل شروع کسب و کار را قدم به قدم بررسی کردیم. در بازار رقابتی امروز راه اندازی کسب و کار بدون مشاوره و برنامه ریزی تقریبا غیر ممکن است و احتمال شکست آن بسیار بالا است. بنابراین بهتر است قبل از شروع کسب و کار با مشاورین مجرب و متخصص تیم آکادمی اکبری مشورت کنید تا در کمترین زمان به نتیجه مطلوب خود برسید.